Wijnfles van karton?

Het bedrijf Frugal Bottle uit Engeland introduceert wil de traditionele glazen wijnfles vervangen door een milieuvriendelijke, lichtgewicht kartonnen verpakking? Hierbij staat duurzaamheid en milieuvriendelijkheid centraal. Het bedrijf beweert dat de ecologische voetafdruk van hun nieuwe kartonnen fles zes keer kleiner is dan een glazen fles.

Het bedrijf Frugal Bottle verkoopt inmiddels in meer dan 22 landen wereld, en sinds kort zelf in Frankrijk.

Aude Deltin is de eigenaar van Château Malijay, een wijngaard in Jonquières, vlakbij Avignon: "Wat meteen opvalt? De fles is extreem licht! Als je ’m oppakt, weegt ie echt helemaal niks! We hebben ruim 100 hectare aan wijngaarden en produceren ruim 200.000 flessen per jaar. Voor één specifieke oogst, de ‘Cuvée Mistral Gourmand 2021’ is nu de kartonnen verpakking gekozen."

Lichtgewicht wijnfles met eigen etiket

Een van de opvallende voordelen van de Frugal Bottle is het lichtgewicht ontwerp, waardoor het gemakkelijker te vervoeren is dan traditionele glazen flessen. Dit draagt bij aan lagere transportkosten en minder energieverbruik.

Volgens Frugalpac-topman Malcolm Waugh ligt de CO2-voetafdruk van de kartonnen fles 84 procent lager. Bovendien kan een wijnhuis bij Frugalpac ook de machine aanschaffen die de fles maakt, waardoor er geen transport van lege flessen meer nodig is.


Milieuvriendelijk

Het karton dat wordt gebruikt in de Frugal Bottle is volledig recyclebaar en heeft een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk dan glas. 

Zo’n 50 procent van alle CO2 die de wijnsector veroorzaakt komt door de glazen fles: 36 procent door de productie en 14 procent door het transport Kartonnen flessen zijn volledig recyclebaar en kunnen worden hergebruikt voor andere toepassingen, waardoor afval wordt verminderd.


Kwaliteit

Het karton van de fles is ontworpen om de wijn te beschermen tegen blootstelling aan licht en lucht, waardoor de versheid en smaakintegriteit behouden blijven.

De verpakking heeft volgens de producent geen gevolgen voor de smaak. Wel op de houdbaarheid. De wijn moet binnen twaalf maanden geconsumeerd worden.

Malcolm Waugh: ,,Alleen de houdbaarheid is beperkt. De wijn in deze verpakking moet binnen twaalf maanden gedronken worden. Maar in de praktijk is dat geen punt: 90 procent van alle wijnen wordt binnen een jaar gedronken.’’

Acceptatie?

Hoewel deze innovatie steeds meer aandacht krijgt en zijn plaats verovert in de wijnindustrie, zijn er nog enkele uitdagingen en vragen over de acceptatie door consumenten en wijnliefhebbers. 

Kartonnen flessen hebben mogelijk niet dezelfde esthetische aantrekkingskracht als glazen flessen, wat een impact kan hebben op de perceptie van luxe en exclusiviteit van de wijn. 


De Toekomst van Duurzame Wijnverpakkingen

"Het moet. Het moet gewoon gebeuren", vertelt schrijver, wijnboer en presentator Ilja Gort. "Dat glas moet stoppen. Dat is zo milieuvervuilend. Dat is vreselijk. Zelfs met al die glasbakken - dat is op zich een heel goed initiatief - maar om het glas te recyclen, moet het op hoge temperatuur gesmolten worden, dat vreet energie."

De combinatie van lichtgewicht, milieuvriendelijkheid en behoud van wijnkwaliteit maakt van deze innovatie toch een veelbelovende stap in de richting van een meer duurzame toekomst voor de wijnproductie en de verpakkingsindustrie. Maar pas als de consument de knop omzet en milieuvriendelijker wil consumeren, zal de Franse wijnindustrie volgen, is de verwachting.