Recordoogst voor Nederlandse wijnboeren in 2023: 9.868 hectoliter
Het RVO heeft de productiecijfers voor de Nederlandse Wijnbouw over 2023 gepubliceerd. Er kunnen 1.698.061 flessen van 0,75 CL worden gebotteld, bijna 30% meer dan in oude recordjaar 2022.
Dit komt, volgens het RVO door drie oorzaken:
- De toename van zowel het aantal hectares wijnbouw
- De toename van het aantal wijnproducenten
- De toename van de wijnproductie per hectare.
De meeste witte- en bruisende wijnen worden in het voorjaar al gebotteld, rood heeft iets nog langer nodig.
BOB staat voor Beschermde Oorsprongs Benaming. Hierbij wordt de wijn geproduceerd, verwerkt en bereid in een bepaald geografisch gebied. Dit gebeurt volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze, waarbij alle druiven waarvan de wijn is gemaakt komen uit dat specifieke geografisch gebied.
BGA staat voor Beschermde Geografisch Aanduiding. Hierbij vindt ten minste één van de stadia van productie, verwerking of bereiding plaats in dat bepaalde geografische gebied, waarbij minimaal 85% van de gebruikte druiven uit dat specifieke gebied moeten komen.
Contrast met de wereldwijde wijnproductie
Waar in Nederland de wijnproductie met 30% groeide, heeft de wereldwijde wijnproductie in 2023 een laagte record aangetikt. Met 244 miljoen hectoliter in 2023 daalde de productie met zo'n 6 procent ten opzichte van vorig jaar.
Toch blijft het aandeel van Nederland in de wereldwijde wijnproductie verwaarloosbaar.
Nederlandse wijnbouwers gebruiken zo’n 302 hectare landbouwgrond. De overige landbouw in Nederland gebruikt zo’n 2,2 miljoen hectare landbouwgrond.
Het overgrote deel van de Nederlandse wijnen wordt geconsumeerd in Nederland zelf. Het aandeel Nederlandse wijnen ten opzichte van de totaal geconsumeerde wijnen is hierbij zo’n 0,6%.