
Het jaar 2024 was voor de Nederlandse wijnbouw bijzonder uitdagend. Volgens gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) werd er slechts 5.684 hectoliter wijn geproduceerd, wat overeenkomt met ongeveer 750.000 flessen. Dit is een aanzienlijke daling ten opzichte van het recordjaar 2023, waarin 12.774 hectoliter werd geproduceerd, goed voor 1,7 miljoen flessen.
Productiedaling 56%
De voornaamste oorzaken van deze productiedaling waren klimatologische tegenslagen. In april 2024 werden wijngaarden in het oosten en zuiden van Nederland getroffen door nachtvorst, wat aanzienlijke schade aan de druivenranken veroorzaakte. Hierop volgde een natte en koude periode in mei en juni, leidend tot misbloei en een verminderde druivenontwikkeling. Ondanks deze tegenslagen was de kwaliteit van de geoogste druiven hoog, wat hoop biedt voor de uiteindelijke wijnkwaliteit.
Internationaal
Nederland was niet het enige land dat in 2024 met een lagere wijnproductie kampte. Wereldwijd daalde de wijnproductie naar het laagste niveau sinds 1961, met een geschatte opbrengst tussen de 227 en 235 miljoen hectoliter. Deze daling van 2% ten opzichte van 2023 werd voornamelijk toegeschreven aan ongunstige weersomstandigheden, waaronder hevige regenval en ziektes die de wijngaarden troffen.
Nederland
De Nederlandse wijnbouw heeft de afgelopen decennia een opmerkelijke groei doorgemaakt. Van een nichemarkt in de jaren '90 is het areaal aan wijngaarden gestegen naar 337 hectare in 2024. Het aantal actieve wijngaarden nam toe tot 214, mede dankzij uitbreidingen en de opkomst van nieuwe wijnbedrijven. Deze groei weerspiegelt de toenemende interesse in en waardering voor Nederlandse wijnen, zowel nationaal als internationaal.
Ondanks de uitdagingen van 2024 blijft de Nederlandse wijnsector veerkrachtig. Wijnboeren investeren in technieken om vorstschade te beperken en passen druivenrassen aan die beter bestand zijn tegen wisselende weersomstandigheden. Daarnaast blijft de focus op kwaliteit en duurzaamheid.
Adaptief klimaatbeleid
De klimaatvoorspellingen zijn dat we in de nabije toekomst rekening moeten houden met nattere winters en drogere zomers. Als duurzame natuur-inclusieve wijngaard heeft Wijndomein Bergen een adaptief klimaatbeleid:
- Door geen gebruik te maken van dierlijke mest, kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen, kiest Domein Bergen we voor langzame groei en sterke wijnranken die via het bodemvoedselweb contact maken diepere en bredere bodemlagen, tot de wilde bosrand en het voedselbos om de wijngaarden heen. Hierdoor zijn de wijnranken sterken en weerbaarder.
- De wijngaarden liggen op een licht-schuinen bodem die aan beide kanten afloopt in een slootje. Hierdoor krijgen de wijnranken bij hevige regenval nooit natte voeten, maar is het grondwater op anderhalve meter altijd goed bereikbaar.
- Voor de bescherming tegen late nachtvorst (vanaf april) investeert Domein Bergen in 2025 in beregening. Hiermee worden de wijnranken in hun kwetsbaarste periode, als ze net aan het uitlopen zijn, beschermd.
- Op Domein Bergen staan 12 moderne druivenrassen van de nieuwste generatie, zoals Cabernet Cortis, Souvignier gris en Calardis Blanc. Deze rassen hebben een hogere resistentie tegen de meest voorkomende plagen (meeldauw en botrytis). Hierdoor is duurzame wijnbouw mogelijk.