Uitslag Wijnkeuring van de Lage Landen 2024

Wijnkeuring van de Lage Landen

04 september 2023

Ieder jaar vormt de Wijnkeuring van de Lage Landen een hoogtepunt voor wijnkenners en wijnproducenten uit Nederland en België. Dit evenement, georganiseerd door de Stichting Wijninstituut Nederland (WIN), heeft als doel om de beste wijnen van Belgische en Nederlandse wijnen en wijngaardeniers onder de loep te nemen.


Wat is de Wijnkeuring van de Lage Landen?

De Wijnkeuring van de Lage Landen, georganiseerd door WIN (Stichting Wijninsituut Nederland). Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld. Deze keuring, die sinds 2003 wordt gehouden, is een belangrijke jaarlijks event voor de Nederlandse en Belgische wijnindustrie.

De allereerste Wijnkeuring van de Lage Landen vond plaats in 2003. Sindsdien heeft dit evenement zich ontwikkeld tot een jaarlijkse traditie die de beste wijnen uit Nederland en, sinds 2012, ook België in de schijnwerpers zet.

Waar in 2003 nog 37 wijngaarden uit Nederland deelnamen is dat aantal inmiddels uitgegroeid tot circa 60, uit Nederland èn België. Toch ontbreken er een aantal belangrijke grote wijngaarden in de competitie. De Apostelhoeve en de Kleine Schorre schitteren helaas jaarlijks door afwezigheid.


De Keuring

De keuring omvat een breed scala aan druivenrassen die gebruikt worden voor het produceren van de wijnen. Deelnemende wijnboeren verstrekken informatie over de categorie, kleur, smaak, oogstjaar, houtgebruik en druivenrassen. Deze variëteit aan informatie leidt tot diverse categorieën en smaakprofielen.

De Wijnkeuring vindt plaats op het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse, Duitsland. Hier worden niet alleen de wijnen uit Nederland en België gekeurd, maar ook duizenden Duitse wijnen. Een team van minstens 15 internationaal erkende wijnproevers, nemen deel aan de keuring. Zijn proeven blind en beoordelen objectief de Nederlandse en Belgische wijnen op basis van strikte criteria voor kwaliteit en smaak. De keuring hanteert het internationale keuringssysteem van de Organisation International de la Vigne et du Vin (OIV). Dit systeem zorgt voor consistentie en vergelijkbaarheid bij het beoordelen van wijnen over de hele wereld.


WijnkeuringDe beoordeling

De beoordeling is gebaseerd op verschillende aspecten, waaronder geur, smaak en harmonie. De scores variëren tussen 0 en 5, waarna deze worden omgezet in medailles en keurzegels. Wijnen met hoge scores ontvangen goud, zilver, brons of een keurzegel, wat staat voor bewezen kwaliteit.

De keuringsrapporten geven ons inzicht in de meest gebruikte druivenrassen in de Nederlandse en Belgische wijnen. Johanniter en Souvignier Gris zijn populaire keuzes voor witte en Blanc de Noir wijnen. Cabernet Cortis en Regent komen naar voren als favoriete druivenrassen voor respectievelijk rosé en rode wijnen.

In 2010 werd een opvallende mijlpaal bereikt toen voor het eerst vier gouden medailles werden uitgereikt aan wijnen die uitblonken in kwaliteit en karakter. Naast deze prestigieuze medailles wordt ook het WIN-keurzegel toegekend aan wijnen van uitstekende kwaliteit. Dit keurzegel is bedoeld om consumenten te wijzen op Nederlandse wijnen die voldoen aan hoge kwaliteitsstandaarden.


De beoordeelde wijnen

De Nederlandse wijncategorie kan worden onderverdeeld in twee subgroepen: "wijn" en "cépage wijn". Onder de noemer "wijn" vallen wijnen die niet voldoen aan de eisen voor een cépage- of kwaliteitswijn.

Cépage wijn wordt geproduceerd van specifieke druivenrassen die op de lijst van de OIV staan. Hierbij geldt dat een wijn die uit één druivenras bestaat voor minstens 85% uit dit ras moet bestaan, terwijl een wijn uit twee of meer druivenrassen voor 100% uit deze rassen moet bestaan.

Deze benadering waarborgt de zuiverheid en typiciteit van de geproduceerde wijnen.

Winnaar Wijnkeuring van de Lage Landen 2023


Onthulling van de Uitslag

De uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen vindt jaarlijks plaats, meestal in de eerste eerste helft van september op een bijzondere locatie. in 2024 was dit tijdens het eerste Wijnfestival van de Lage Landen op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd.

De Wijnkeuring van de Lage Landen blijft een jaarlijks hoogtepunt voor wijnproducenten, liefhebbers en experts. Het is een viering van de diversiteit, kwaliteit en innovatie die de Nederlandse en Belgische wijnindustrie te bieden heeft.


Winnaars 2024

De verwachtingen zijn in 2024 uitgekomen: een recordjaar met maar liefst 36 Gouden Medailles voor 16 Nederlandse en Belgische wijnboeren.

In 2024 was opnieuw Diederik Beker van Betuws Wijndomein de grote winnaar met 7 gouden medailles en opnieuw de onderscheiding tot Beste Wijngaardenier. Diederik is ook vanaf het het begin als wijngaard adviseur betrokken bij Domein Bergen.

Andere winnaars waren Auansati ((Monarch), De Nieuwe Fontein (Parelrosé), De Brabantse Wal, Keulenhof, , St Martinus, De Koen (Nagenieten), Wijngaard Hesselink, Frysling (Brûswyn), Van der Steene (mousserend), Aan de Breede Beek (Muscaris), Hof van Twente, Montferland (Wals brut), Wilgenhorst (Zuyderzee Parel) en in België Kitsberg en Haksberg.


Medaillespiegel Wijnkeuring van de Lage Landen 2024


Recente Keuringsrapporten


Reactie plaatsen