Wijnbouw Juni

Juni

De maand juni is de belangrijkste groeimaand voor onze wijnranken. De grond is opgewarmd, de temperaturen stijgen. 21 juni is natuurlijk de langste dag van het jaar, er zijn dus veel zonuren in juni. Onze wijnranken maken optimaal gebruik van deze omstandigheden om te groeien.

 

Groei

De scheuten groeien alle kanten op en er is veel bladvorming, essentieel voor de fotosynthese en de productie van suikers die straks nodig zijn voor de rijping van de druiven.

 

Bloei

In juni beginnen de druivenstokken ook te bloeien. Dit is een essentiële fase in de groeicyclus van de wijnstok. De bloemen vormen uiteindelijk de druiven, dus een succesvolle bloei is bepalend voor de uiteindelijke oogst.

 

Gevaar

De weersomstandigheden spelen deze maand een grote rol. Warm en droog weer bevordert een goede bloei en bestuiving, terwijl regen en hagel dit proces kunnen verstoren, wat kan leiden tot schade of schimmelvorming door meeldauw of botrytis (druivenrot). Dit kan uiteindelijk weer leiden tot een lagere opbrengst. 

 

De eerste zomersnoei

 

Voor en tijdens de maand juni loopt de wijngaardenier elke dag zijn ranken na. Dit is het moment om te zorgen voor een goede verdeling en een luchtige loofwand. We willen de scheuten op zo’n 10-15 cm uit elkaar en het liefst alleen naar boven groeiend. Daarom breken we de overtollige scheuten weg. Dit geeft straks ruimte aan de trossen en een luchtige loofwand. Daarbij helpt het om de energie van de plant te concentreren op de druiventrossen die zullen rijpen.

Luchtcirculatie rondom de druiven en tussen de bladeren zorgt ervoor dat er minder vocht blijft hangen na een regenbui. Dus minder kans op schimmels. Daarnaast speelt de snoei een rol bij het balanceren van de looi- en zuurgehaltes in de druiven, wat cruciaal is voor de smaakontwikkeling van de wijn.

 

Stammen Poetsen

Het poetsen van stammen is een van de onderhoudswerkzaamheden die ervoor zorgt dat de wijnstokken gezond blijven. Hierbij worden overtollige bladeren en scheuten aan de basis van de stam verwijderd. Dit verbetert de luchtcirculatie rondom de stam. Bovendien helpt het poetsen van de stammen om de energie van de plant te richten op de productie van druiven in plaats van onnodige vegetatieve groei.

 

Scheuten dunnen

Het dunnen van scheuten is een andere belangrijke taak in juni. Na de bloei produceren druivenstokken vaak meer scheuten dan nodig is voor een goede oogst. Door overtollige scheuten te verwijderen, kan de wijngaardenier ervoor zorgen dat de overgebleven scheuten voldoende zonlicht, lucht en energie krijgen.

 

Opbinden

Om te voorkomen dat de druivenranken straks bezwijken onder het gewicht van de druiven, worden ze in juni opgebonden. Door de scheuten op te binden, kan de wijngaardenier de vorm en structuur van de wijnstokken beheersen en zorgen voor een gelijkmatige blootstelling aan zonlicht en een goede luchtcirculatie. Dit zorgt er ook voor dat de druiven gelijkmatig rijpen.

 

Bodembeheer

De groeispurt in de maand juni zorgt ook voor een piek in de behoefte aan voeding, cruciaal voor de intensieve groei en ontwikkeling van de wijnranken deze maand. Belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan de groei van bladeren, wortels en druiven zijn stikstof, fosfor en kalium.


Wat is stikstof?

Stikstof (N) is een chemisch element dat essentieel is voor al het leven op aarde. Het vormt ongeveer 78% van de atmosfeer en is een belangrijk onderdeel van DNA, eiwitten en cholofyl.

Stikstof is een essentieel voedingsstof voor planten. Het helpt hen om te groeien en zich te ontwikkelen. Zonder stikstof zouden planten niet kunnen overleven.

Te veel stikstof in de bodem of het water, metname de stikstof verbindingen zoals stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3), kunnen ook schadelijk zijn en ecosystemen verstoren. Dit kan leiden tot overwoekering door bepaalde planten, de achteruitgang van andere soorten en een verminderde biodiversiteit.

Het is belangrijk om stikstof efficiënt te gebruiken en de uitstoot van stikstofhoudende verbindingen te verminderen om de negatieve effecten te minimaliseren.

 

Beschikbare Stikstof

De bodem in de wijngaard moet rijk zijn aan de mineralen die de wijnstokken nodig hebben om te groeien en te gedijen. Stikstof is daarbij een essentieel element voor de groei van wijnranken, omdat het een belangrijke rol speelt in de vorming van aminozuren, proteïnen en chlorofyl.

In juni is het belangrijk om het stikstofgehalte in de bodem goed te beheren. Te veel stikstof kan leiden tot overmatige vegetatieve groei, wat de vruchtkwaliteit negatief kan beïnvloeden, terwijl te weinig stikstof kan resulteren in zwakke groei en lage opbrengsten.

Dit kan door eind mei al te maaien en te mulchen rondom de wijnranken. Bij het mulchen laten we het organisch materiaal liggen op de bodem. Dit materiaal wordt dan opgenomen in de bodem en kan vervolgens geleidelijk voedingsstoffen vrijgeven.

 

wijnranken op duurzame wijngaardConcurrentie voor de wijnrank

Onkruid of andere begroeiing concurreert met de wijnranken om water, voedingsstoffen en licht. Ook daarom zal de ecologische wijngaardenier eind mei maaien en eventueel mechanisch schoffelen. Belangrijk hierbij is om de bodemstructuur niet aan te tasten.

Er kan ook worden gewerkt met bodembedekkers zoals klavers, wikkes of mosterd. Deze planten verbeteren de bodemvruchtbaarheid, bevorderen biodiversiteit, onderdrukken onkruid en helpen bij het behouden van een gezonde bodemstructuur. 


Regenval

Regenval kan ook gunstig zijn voor het op de juiste manier beschikbaar maken van stikstof in de bodem. Het bevordert de stikstofmineralisatie door microbiële activiteit en ondersteunt de groei van stikstofbindende planten, zoals vlinderbloemigen, wikkes en klavers.

Indien de bodemstructuur en waterhuishouding slecht is kan door te veel regenval ook uitspoeling dreigen. De wijngaardenier dient daarom de bodemkwaliteit te optimaliseren en een actief bodemleven te stimuleren.

In juni, wanneer de verdamping door de zon en wind toeneemt, is het belangrijk om de waterhuishouding in de wijngaard goed te beheren. Wijnranken hebben in juni een constante aanvoer van water nodig om de groei te ondersteunen. 

 

Na de Bloei

Na de bloei begint de zetting, waarbij de bevruchte bloemen zich ontwikkelen tot kleine druiven. Voldoende zonlicht en warmte zijn in deze periode belangrijk voor een optimale ontwikkeling van de druiven.

De bloei van de druivenstokken, het onvoorspelbare weer, en de voortdurende dreiging extreem weer maken deze maand tot een uitdagende periode. Met de juiste zorg en aandacht kan juni ook de basis leggen voor een uitstekende oogst.

Reactie plaatsen