Wijngaard in Juli

Juli

Juli is de maand van de wilde vegetatieve groei. Scheuten zijn al flink uitgelopen en schieten alle kanten op. Om te voorkomen dat ze breken bij een flinke zomerstorm trekken we de scheuten allemaal omhoog, binden we ze aan en snoeien we de toppen eraf. Hiermee de apicale dominantie doorbroken en groeit de loofwand dichter met jonge bladeren. Jonge bladeren hebben de beste fotosynthese.

 

Besjes

Overal in de wijngaard zien we nu kleine trosjes groene besjes. Het is bijna niet voor te stellen dat dit mooie grote druiventrossen worden. Eventuele misbloei, trosjes met onregelmatige groei kunnen we nu al weghalen.

 

bijhouden ondergroei wijngaardOndergroei

De ondergroei wordt laag gehouden. Bij grotere wijngaarden gebeurt dit machinaal. Bij kleinere wijngaarden maaien we tussen de ranken voorzichtige met een bosmaaier. Bij jonge wijngaarden wordt de begroeiing rondom de stam met de hand verwijderd.

 

Voeding

Ook deze maand heeft de wijnrank voeding nodig. Tekorten kunnen we zien aan verkleurde bladeren. Deze halen we weg omdat ze niets meer toevoegen aan de fotosynthese.

Maar het duidt er ook op dat de wijnrank meer voeding nodig heeft dan er beschikbaar is in de bodem. Dit kan bijvoorbeeld komen door uitspoeling door overvloedige regenval.

 

Volop werk in juli

 De loofwand wordt deze maand steeds dichter. Scheuten gaan zich aan elkaar hechten en schieten alle kant op.

We trekken de scheuten allemaal recht, verticaal omhoog en binden ze aan de vaste draden aan. Hierdoor ontstaat een regelmatige dichte loofwand die zoveel mogelijk zonlicht kan absorberen.

De verkleurde bladeren, de teveel aan bladeren en de bladeren in de schaduw kunnen we afbreken. Hiermee houden we de loofwand luchtig en gezond.

Reactie plaatsen