Biologische wijnbouw

Biologische wijnbouw

Biologische wijnbouw is een manier van druiven telen die respectvol omgaat met de natuur. In tegenstelling tot conventionele wijnbouw, worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt. Dit betekent dat de druiven gezonder zijn en dat de bodemkwaliteit beter wordt bewaard door het bevorderen van een gezond ecosysteem.


Wat is biologische wijnbouw?

Het belangrijkste verschil tussen biologische wijnbouw en traditionele wijnbouw is dat biologische wijnbouw geen gebruik maakt van chemische bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden en herbiciden. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke processen om de druiven te beschermen.

Daarbij is het gebruik van kunstmest in de biologische wijnbouw niet toegestaan. De biologische wijnbouw kan gebruik maken van natuurlijke meststoffen zoals compost en dierlijke mest. Vaak zien we echter dat wordt ingezet op de ontwikkeling van een gezond bodemvoedselweb met een uitgebreid schimmelnetwerk waardoor wijnen complexer worden en het terroir van wijngaard tot uiting komt.

Biologische wijnen maken beperkt gebruik van kunstmatige toevoegingen in de wijnkelder, zoals sulfiet om de wijnen te stabiliseren. Daarbij worden oenologische processen die de natuurlijke samenstelling van het product wijzigen, zoals de-alcoholisatie en elektrodialyse, uitgesloten.


Wat zijn de voordelen van biologische wijnbouw?

  • Gezonde wijnen: Biologische wijnen bevatten minder residuen van pesticiden en andere chemische stoffen.
  • Gezonde leefomgeving: Biologische wijnbouw draagt bij aan een gezondere leefomgeving voor planten, dieren en mensen.
  • Gezonde bodem: Biologische wijnbouw is beter voor de kwaliteit van de bodem, waardoor water en voedingsstoffen beter worden vastgehouden.

Souvignier gris druiven

Zijn alle biologische wijnen herkenbaar?

Hoewel veel biologische wijnen een keurmerk dragen, kiezen sommige wijnboeren ervoor om niet-gecertificeerde biologische wijn te produceren vanwege de hoge kosten van certificering. Daarom is niet alle biologische wijn direct herkenbaar aan een keurmerk.


Is biologische wijn gezonder?

Biologische wijnbouw maakt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit betekent dat er minder residuen van pesticiden in de wijn terechtkomen.

Sommige studies suggereren dat biologische wijn meer antioxidanten bevat en minder ontstekingsbevorderende stoffen dan conventionele wijn.

Duidelijk is in elk geval dat biologische wijnbouw is beter voor de gezondheid van ons milieu en de biodiversiteit.


Wat zijn de stappen van conventionele naar biologische wijnbouw?

De overstap naar biologische wijnbouw is een langdurig proces dat zorgvuldige planning en tijd vereist. Wijnstokken moeten zich aanpassen aan nieuwe groeiomstandigheden, wat in het begin de kwantiteit van de oogst kan verminderen.


Hoe wordt sulfiet gebruikt in biologische wijn?

Sulfiet of zwavel komt van nature voor in de druiven. Het is een belangrijke factor om de wijnen te stabiliseren en de kwaliteit te borgen.

Daarom is het gebruik van sulfiet, weliswaar beperkt toegestaan in de biologische wijnbouw. In wijngaard wordt zwavel gebruikt voor de bestrijding van meeldauw.


Kopergebruik bij biologische wijnbouw

Koper komt van nature voor in de bodem. Het is een belangrijk sporenelement voor de fotosynthese en de groei van de planten.

Koper mag daarom in de biologische wijnbouw ook gebruikt worden voor de bestrijding van valse meeldauw.

Teveel koper in de bodem kan echter toxisch werken en de bloei en vruchtzetting van de wijnrank negatief beïnvloeden. Daarbij belemmert het de activiteit van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen in de bodem waardoor de bodem verarmt.


Gezonde bodemstructuur bij biologische wijnbouw

Biologische wijnbouw zorgt op verschillende manieren voor een goede bodemstructuur. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest blijven de micro-organismen in de bodem actief. Dit is belangrijk zijn voor een goede bodemstructuur.

Een groenbedekking tussen de wijnranken helpt om de bodem te bedekken en te beschermen tegen erosie. Het planten van verschillende soorten planten helpt bovendien om de biodiversiteit in de wijngaard te bevorderen.

Milieuvoordelen van biologische wijnbouw

Biologische wijnbouw zorgt voor een gezondere en veerkrachtige bodem met een goede structuur.

  • Betere waterinfiltratie: Water kan beter in de bodem dringen, wat belangrijk is voor de groei van de druiven.
  • Betere beluchting: De wortels van de druivenplanten hebben meer zuurstof nodig, wat de groei bevordert.
  • Verhoogde nutriëntentoevoer: De wortels van de druivenplanten kunnen voedingsstoffen beter opnemen.
  • Minder erosie: De bodem is beter beschermd tegen erosie door wind en water

Een gezonde bodem draagt bij aan de productie van gezonde druiven met een natuurlijk terroir.

Reactie plaatsen