Muscaris

Muscaris

De Muscaris-druif wordt ook wel de aromatische parel in de wijngaard genoemd. Het is een aromatische druif met een intensief bouquet van nootmuskaat-achtige, rokerige aroma's.

De Muscaris rijpt bijzonder goed in Noordelijke wijngebieden zoals Nederland.

Ontwikkeling en eigenschappen

Het druivenras werd in 2010 geïntroduceerd door het Weinbau Institut Freiburg in Duitsland. Het is een hybride kruising van de Muscat à petits grains (Muskatelier) en de Solaris-druif.

Deze vereniging van druivensoorten resulteerde in een druif met het bekende aromatische karakter van de muscat en frisse cirtus aroma's en fijne zuurgraad van de Solaris. Maar dan met een uitstekende schimmelresistentie.

De Muscaris-druif kenmerkt zich door middelgrote, cilindervormige druiven met een opvallende roze schil. De druiven hebben een dikke schil en zijn groen-geel van kleur. Dit zorgt voor een goede balans tussen zuurgraad en zoetheid in de resulterende wijnen.


Wijnen van de Muscaris-druif

Van de Muscaris-druif worden voornamelijk witte wijnen gemaakt. Deze wijnen staan bekend om hun intensieve aromatische karakter en fijne zuurgraad. Ze kunnen variëren van droog tot licht zoet, afhankelijk van de vinificatietechnieken die worden toegepast.

De Muscaris-wijnen hebben vaak een bouquet van rokerige muskaat-tonen, gecombineerd met frisse citrus- en tropische fruitaroma's. Ze hebben een aangename zuurgraad die zorgt voor een levendige frisheid en een volle body die de wijnen structuur geeft.

Sommige producenten kiezen ervoor om de Muscaris als single-blend witte wijn te vinifiëren, waarbij de nadruk ligt op de unieke eigenschappen van deze druif. Anderen gebruiken de Muscaris als onderdeel van een cuvée, waarbij het gecombineerd wordt met andere druivensoorten, zoals de Johanitter of Souvignier gris, om complexiteit en karakter aan de wijn toe te voegen.


Ideale groeiomstandigheden

muscarisDe Muscaris-druif gedijt goed in een gematigd klimaat met voldoende zonlicht en warmte. Dit is ideaal voor de optimale rijping van de druiven en het ontwikkelen van de karakteristieke aroma's.

De teelt is wat rommelig waardoor het loofwandbeheer extra werk geeft. Goede ventilatie en voldoende vochtigheid in de bodem dragen bij aan de gezonde groei van de wijnstokken. Veel wijnbouwers in Nederland hebben ontdekt dat de Muscaris goed gedijt in de Nederlandse wijngaarden.


Bijzondere eigenschappen

Wat de Muscaris-druif zo bijzonder maakt, is de combinatie van aromatische intensiteit en een goede balans tussen een lage zuurgraad en goede zoetheid.

De trossen hangen los van elkaar, waardoor de druiven goed beschermd zijn tegen botrytus, waardoor minder gebruik van bestrijdingsmiddelen nodig is en duurzame wijnbouwpraktijken worden gestimuleerd.

Wel is de Muscaris gevoelig voor nachtvorst en geven de reserve ogen helaas geen opbrengst meer.


De Muscaris druif op Domein Bergen

Op Domein Bergen is de Muscaris druif in 2021 en 2022 aangeplant. Er is voor deze druif gekozen als alternatief voor de Solaris, die in Nederland soms te snel rijpt waardoor de aroma ontwikkeling achterblijft. De Muscaris rijpt evenwichtiger ontwikkelt daarmee complexere aroma's.

Reactie plaatsen